31 iul.

STUDIU: Românii nu merg la medic pentru control de rutină

STUDIU: Românii nu merg la medic pentru control de rutină

7 din 10 români nu ajung la medic pentru un control de rutină, iar mai bine de jumătate dintre cei care ajung să facă asta, sunt îndrumaţi de medic ori au nevoie de rezultatul analizelor pentru o adeverinţă ori alte documente, mai ales la locul de muncă.

Nu doar că nu mergem la medic de bună voie, dar o facem şi foarte rar. Aproape 60% dintre participanţii la un studiu realizat la nivel naţional recunosc că au trecut pe la medic pentru că au avut nevoie de un act, a fost o urgenţă (14%) sau a fost nevoie de un control în urma unei afecţiuni.

Jumătate dintre respondenţi consideră că un control de rutină complet conţine o vizită la medicul de familie, analize de sânge şi de urină, precum şi analize ori controale specifice sexului (control ginecologic, test Babeş Papanicolau, secreţii vaginale, analize pentru prostată). 65% nu consideră oportun un control stomatologic anual, iar 4 din 10 români spun că vizita la un cardiolog este indicată doar dacă există un episod care să îl impună.

Medicul de familie este cel de la care se aşteaptă să vină cu cele mai multe sfaturi şi o indicaţie clară pentru controlul de rutină, iar un sfert dintre români recunosc că sursa primară de informare este internetul. Când vine vorba de costuri, 41% spun că nu sunt dispuşi să plătească nimic pentru aceste analize întrucât ele ar trebui acoperite din fondul de asigurări de sănătate, 17% ar putea aloca între 200 şi 300 lei, 16,8% între 100 şi 200 lei, iar 8% ar plăti peste 500 lei.

Pentru a fi mai sănătoşi, românii au cel mai des grijă la alimentaţie (68%) şi nu sunt mari iubitori de sport (10,6%). Unul din zece respondenţi nu are un dosar medical, iar atunci când alege să păstreze o astfel de arhivă, la îndemână îi este varianta clasică, a documentelor păstrate în format fizic, acasă (79%). Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1100 de persoane, din mediul rural şi urban, cu vârste cuprinse între 18 şi 75 de ani, şi are o eroare de ± 3,2%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *